Stene - Skrivene boje i oblici

Minerali i drago kamenje oduvek privlače pažnju. Pridaju im se različita magična svojstva. Ipak, sva njihova magična tajna je u lepoti. Ali oni ne samo da su čarobno lepi, već za razliku od većine drugih lepih stvari – traju. I to ne samo u iz ugla čovekovog života, već iz ugla večnosti. Ahati sa Fruške Gore su među mlađim lepotanima u izboru Darka Timotića. Imaju samo dvadesetak – miliona godina. Kada je nešto tako beskonačno lepo i beskonačno dugo traje – takvo je i naše uživanje u njima.

Zadatak čoveka je da tu lepotu pronađe i prepozna. Neće se svaki kamen tako lako otvoriti. Ponekad ljudski doprinos u njihovom otkrivanju zahteva testerisanje dijamantskim sečivom i potonje progresivno brušenje sve finijim abrazivima dok ispolirani jaspis iz Gornje Trepče ne zasija punim sjajem. Ali ni tada nije gotovo.
Svako od nas taj kamen vidi na drugačiji način. Darko Timotić je to viđenje podigao na nivo umetnosti. Uveo nas je u detalje. Vodio nas je do lepote koju bismo možda propustili gledajući samo celinu. Pa i sada će svako u tom detalju videti nešto drugo i svako će mu dati svoje značenje. U kamen uneti nešto svoje.

Slike iz ove kolekcije ulepšaće svaki prostor!

Darko Timotić je dipl. ing. geologije za paleontologiju, radi kao šef odseka za prirodnjačku zbirku u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.